In de razendsnelle evolutie in de digitale ruimte is er een term die steeds vaker opduikt (en wel met hele goede redenen als het aan ons ligt): de cloud-native infrastructuur. Je hebt het misschien al eens voorbij horen komen. Maar wat nu precies de voor- en nadelen zijn van een cloud-native infrastructuur, en waarom deze vorm van IT-infrastructuur nu ineens zo populair is…
Al eerder noemden we deze vorm van IT-infrastructuur de virtuele speeltuin voor computerprogramma’s en applicaties. Eenvoudig gezegd, verwijst cloud-native infrastructuur (de virtuele speeltuin) naar zowel de hardware als de software die ervoor zorgen dat applicaties soepel kunnen draaien in de cloud. Hierbij wordt verouderde, op maat gemaakte hardware vervangen door virtuele systemen (speeltoestellen) die de benodigde middelen en bronnen aan software leveren aan de cloud. Een oneindige manier voor een perfect ingerichte infrastructuur, in de cloud!
Deze software kan dienen als bouwsteen voor onze online data, zoals een IaaS (infrastructure-as-a-service) container beheerder of een virtuele firewall, een soort digitale beschermingsmuur. Het containerbeheer zorgt voor orkestratie, door voor de juiste verdeling van resources te zorgen, en de samenwerking tussen verschillende containers te regelen. Ook zorgt het voor schaalbaarheid, om het aantal actieve containers eenvoudig op te schalen of te verminderen op basis van de vraag.
Deze speciale online programma’s zijn slim ontworpen om het beste te halen uit de voordelen van online werken, zoals makkelijker te kunnen groeien als bedrijf, en eenvoudig en snel aanpassingen te kunnen maken aan wat nodig is. Ze werken samen als een team van kleine dienaren, elk met hun eigen taak, waar ze alsnog met elkaar praten en werken. Je kan het zien als een soort team van superkleine, slimme werknemers die samenwerken om ervoor te zorgen dat alles soepel en efficiënt verloopt.
Wij vinden het niet meer dan normaal dat je door al die verschillende vormen en maten van infrastructuur, even niet meer weet hoe het nu precies zit. Geen zorgen. We zetten de drie verschillende soorten infrastructuren nog even kort voor je op een rijtje, zodat je de kenmerken nog eens rustig kan doornemen.
Cloud-native infrastructuur: Alle software en systemen bevinden zich in de cloud. Hybride infrastructuur: Bij de slimme infrastructuur wordt er gebruikt gemaakt van zowel on-premise systemen, die zich in eigen servers bevinden, als systemen in de cloud. On-premise infrastructuur: Binnen deze infrastructuur wordt de software in eigen servers geplaatst.
…Terug naar de ins en outs van de cloud-native infrastructuur!
Het grootste en voor de hand liggend voordeel is de eenvoudigheid die een virtuele infrastructuur met zich meebrengt. Alle informatie op één plek, altijd bij de hand. In plaats van fysieke hardware te gebruiken, zoals specifieke computers, gebruik je virtuele systemen die makkelijk kunnen worden aangepast. De programma’s die hierop draaien, zijn specifiek ontworpen om te profiteren van de voordelen van deze geavanceerde gereedschapskist.
Deze vorm van virtuele infrastructuur is meer dan duurzaam te noemen. Want door deze aanpak te gebruiken, hoef je als organisatie minder tijd en geld te besteden aan onderhoud. Het maakt het ook eenvoudiger om je online omgeving groter te maken (als dat nodig is), efficiënter te werken en over het algemeen meer stabiliteit en flexibiliteit te bieden. Voor SuitIT betekent het eigenlijk een moderne benadering van IT-infrastructuur die zorgt voor meer gemak en efficiëntie.
Elk voordeel heeft zijn nadeel. En alhoewel wij bij SuitIT zeer te spreken zijn over het gebruik van een cloud-native infrastructuur, is het altijd goed om te overwegen of een cloud-native infrastructuur wel bij je bedrijf past, en of een virtuele IT-infrastructuur haalbaar is. We zetten de (mogelijke) nadelen graag voor je op een rijtje:
Afhankelijkheid van internet: Een cloud-native infrastructuur vertrouwt op internet. Het gebruik van een infrastructuur die cloud-native is, kan dus gevolgen hebben voor het werk als de internetverbinding wegvalt of trager wordt.
Kosten van datagebruik: Hoewel het gratis is om gegevens naar de cloud te sturen, kost het lezen van gegevens uit de cloud geld. Omdat het moeilijk in te schatten is hoeveel data er gebruikt zal worden, kan dit voor sommige bedrijven onzekerheid veroorzaken.
Privacy en veiligheid: Werken in de cloud is niet zonder risico’s. Een goede (online) bescherming is essentieel om vertrouwelijke gegevens te beveiligen tegen cyberaanvallen. Organisaties kiezen hiervoor vaker voor een hybride infrastructuur omdat systemen nog deels op eigen servers staan. Een hybride infrastructuur is een goede instap voordat je als organisatie overgaat naar een volledige, cloud-native infrastructuur.
Vendor lock-in: Wanneer je eenmaal gebruikmaakt van de producten en diensten van een bepaalde leverancier, kan het lastig zijn om over te stappen naar een andere leverancier zonder aanzienlijke kosten of ongemak.
Werken in de cloud is dus nooit zonder risico’s. Toch kunnen we bijna met zekerheid voorspellen dat het werken in de cloud in de toekomst niet meer weg te denken is.
De stap om over te gaan (van bijvoorbeeld een hybride infrastructuur) naar volledige cloud-native structuur is groot en niet gemakkelijk. Bij SuitIT staan we je graag bij als betrouwbare IT-partner, met op maat gemaakte diensten en producten op basis van de behoeften en wensen van je bedrijf. We zijn daarnaast ook gespecialiseerd in het creëren van een goed beveiligde, online werkomgeving.
Bij SuitIT denken we graag mee over de juiste infrastructuur die bij jouw bedrijf past.